HARMONOGRAM KONSULTACJI MATURALNYCH
Nasza uczennica w finale XII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej ...
Zebrania z rodzicami 20.01.2021 r.
Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie - informacje
Konkurs Wypieków Bożonarodzeniowych 18.12.2020 r.
W dniach 6 - 13 kwietnia 2014 roku 34 uczniów naszej szkoły ( kl. IVb, IIIj, IIIc, IIj, IIb, Ia, Ib, Ic ) uczestniczyło w wymianie ze szkołą Lycee Stanislas w Nancy we Francji.
W dniach od 7 do 10 kwietnia 2014 roku na zaproszenie Pani Dyrektor Barbary Brewczyńskiej odwiedziła naszą szkołę grupa młodzieży niemieckiej z partnerskiej szkoły Berufliche Schule 7 z Norymbergi z opiekunem. W programie pobytu znalazło się zwiedzanie Starego Miasta, Kopalni Soli w Wieliczce, Kazimierza, Nowej Huty, wycieczka na Kopiec Krakusa i spacer po Podgórzu. Niemieccy uczniowie mieli również możliwość uczestniczenia w interesujących zajęciach pracowni obsługi konsumenta prowadzonych przez p. Iwonę Katarzyńską i wspólnym gotowaniu z rówieśnikami z różnych stron Europy (Finlandii, Węgier, Niemiec, Polski) potraw poszczególnych krajów w ramach projektu Easy Mobile odbywającego się w tych dniach w naszej szkole.
W dniach od 23 do 28 marca 2014r. pięć uczennic naszej szkoły wraz z nauczycielami uczestniczyli w wymianie międzynarodowej z zaprzyjaźnioną szkołą gastronomiczną z Presova na Słowacji. Pierwsze dwa dni wyjazdu spędziliśmy w Tatrzańskiej Łomnicy, która urzekła nas swoją zimową scenerią. W kolejnych dniach mieliśmy okazję uczestniczyć w zajęciach praktycznych, podczas których przygotowaliśmy dla słowackich konsumentów kartacze i roladki po żydowsku. Ponadto poznawaliśmy potrawy słowackie wymienialiśmy doświadczenia i receptury.W czasie pobytu zwiedziliśmy miejscową synagogę, Kalwarię i zabytkowy kościół w Rynku miasta. Kolejny wyjazd naszych uczniów do Presowa uznaliśmy za bardzo udany.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych odbyły się świąteczne śniadania w klasach oraz spotkanie pracowników szkoły. Uczniowie i wychowawcy składali sobie życzenia i jedli przygotowane przez siebie tradycyjne potrawy. Spotkanie pracowników szkoły rozpoczął ksiądz Stanisław Migas błogosławiąc potrawy. Przy świątecznym stole zasiedli nauczyciele, pracownicy administracji, zaproszeni goście oraz uczniowie z Samorządu Szkolnego.
15 kwietnia 2014r. odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1, tradycyjny już, Konkurs Wypieków Wielkanocnych. Uczniowie przedstawili do oceny osiem prac. Wszystkie wypieki nawiązywały do tradycji Świąt Wielkanocnych, były starannie udekorowane, i co najważniejsze- smaczne!
Jury Konkursu pod przewodnictwem Pani Dyrektor Barbary Brewczyńskiej nie miało łatwego zadania w wyłonieniu zwycięzców.
Przyznano dwa I miejsca za prace:
• ,,Królik Wielkanocny” Zuzanny Wójcik i Klaudii Zięby z IIC oraz ,,Zajączek z masą śmietankową” Karoliny Rosiek i Patrycji Zawiszy z IIC
• dwa II miejsca za prace:
,,Mazurek kokosowy” Magdy Wojciechowskiej z IID i ,,Mazurek z bakaliami” Kamili Obuchowicz z IB - dwa III miejsca za prace:
10 kwietnia 2014r. zakończyły się trzydniowe warsztaty przygotowane przez partnerów projektu EASY MOBILE. Celem zajęć było zachęcenie uczniów pięciu krajów, biorących udział w partnerstwie, do europejskiej mobilności zawodowej.

